BACK

FőoldalBack to home 2009



2009. december 28.


Mindenki figyelmébe ajánljuk a Szetter Baráti Társaság
2009. december 09.-ei "Kerekasztal" beszélgetését,
melynek témája a
...

... a "Pedigree dogs exposed"
Fajtatiszta kutyák célkeresztben című BBC dokumentumfilmje.

A beszélgetést vezette: Dr Maróti-Agóts Ákos genetikus, állatorvos

A BBC filmje 2008 októberében, mely a fajtatiszta kutyákat állítja célkeresztbe, nem sokkal a képernyőn történt bemutatás után az internetre is felkerült.

A dokumentumfilm azzal a céllal készült, hogy felborzolja a kedélyeket, és szemléltesse, hogy azonnali lépésekre van szükség, mert ha most nem teszünk, cselekszünk semmit, az a fajtáknak a végét is jelentheti.

A bevezetőből megtudhatjuk, hogy az utóbbi évtizedekben ijesztően megnőtt a genetikai eredetű - ötszáznál is több ismert - betegségek száma, s a több mint 200 kutyafajta csaknem mindegyike többé-kevésbé érintett. Az örökletes betegségben szenvedő kutyák tulajdonosai hetente 10 millió fontot költenek gyógyszerekre és állatorvosi kezelésekre.

E növekedésért nem kis mértékben felelős a beltenyésztés illetve a rokontenyésztés, amelyek segítségével a tenyésztők a meghatározó küllemi jegyek rögzítésére törekednek.

A kutyakiállításokon csak a küllem számít, az adott fajta eredeti feladata, amire kitenyésztették, semmilyen szerepet nem játszik. A tendencia már a XIX. század második felében elkezdődött, amikor a kutyatenyésztés és kiállítás sporttá vált.
A fajták külleme a divatnak megfelelően megváltozott: például a tacskók és bassettek lába lényegesen rövidebbé vált, a bullterrierek fejformája teljesen más, a mopszok, bulldogok, pekingik arcorri része sokkal rövidebb. A német juhászok testfelépítése olyannyira átformálódott, hogy napjaink show győzteseinek hátulsó végtagjai teljesen alkalmatlanok szabályos mozgásra, vagy nagyobb terhelést jelentő munkavégzésre. "Félig kutya, félig béka" - ahogy a narrátor mondja, miközben egy állatorvos kommentálja a Crufts fajtagyőztesének anatómiáját és mozgását.
A bíró (Terry Hannan) szerint azonban az általa választott kutya mindenben megfelel a standardnak.

A fajtatiszta kutyák tenyésztését és regisztrációját a Kennel Club fogja össze, és a kutyáknak küllemileg az általa kibocsátott standard előírásainak kell megfelelnie. A tenyésztők a kívánt tulajdonságok rögzítése érdekében nagyon gyakran nyúlnak a beltenyésztéshez illetve a rokontenyésztéshez, miközben tudják, hogy ez milyen problémákat okoz.

A Kennel Club elnöke, Ronnie Irving elmondta, hogy minden további nélkül regisztrálják az anya-fia, apa-lánya illetve a testvérek párosításából származó kölyköket, ha a szülők megfelelnek a tenyésztési előírásoknak.

A riporter kérdése: "Önnek van családja?......Van lánya is?.......El tudja képzelni hogy gyerekeik szülessenek?......Önnek ez természetes?......"

A kérdés frappáns, telitalálat és mindent átölel: "Ezeket Ön természetesnek tartja?"

Megdöbbentő, hogy 2008-ban egyáltalán fel kellett tenni ezt a kérdést, ugyanakkor mindent elmond arról az emberről, az ő hozzáállásáról az állatokhoz, hiszen ezt ő a tenyésztésében elméletben és gyakorlatban is megvalósítja.


Ez a szemlélet Magyarországon is megjelent már több éve, a fájdalmas és szerencsétlen megvalósulása a menhelyeken is megmutatkozik, hiszen az ott lévő kutyák közel negyede már fajtatiszta.

Sajnálatos, hogy ez azoknak az áldozatos, lelkiismeretes tenyésztőknek a munkájára is rossz fényt vet, akik valóban a fajta küllemét és jegyeit rögzítve és megtartva, de az egészségre is kiemelt figyelmet fordítva a legjobb egyedeket hozzák létre.

Erről a témáról Dr. James Kirkwood, az állatjóléti Tanács elnöke tanulmányt is írt, amelyben felhívta a figyelmet a létező és lehetséges problémákra. A tanulmányról Ronnie Irving azt mondta, hogy az "inkább érzelmi, mint tudományos alapon íródott". Noha léteznek a genetikai eredetű betegségek szűrésére egészségügyi tesztek (a KC 2003-ban kiadta az Egyesült Királyságban végezhető tesztek teljes listáját), a klubok jelentős részében ezek elvégzése nem kötelező a tenyésztésbe vétel előtt.

Pozitív kivételként említették az Ír és a Vörös-fehér ír szetter klubokat, ahol a fajtát érintő genetikai eredetű betegségek szűrésére szolgáló tesztek mindegyikét kötelezővé tették.

A különböző fajták más-más örökletes betegségektől szenvednek. A film elsősorban a Cavalier King Charles spánielek súlyos idegrendszeri megbetegedésével foglalkozik, amely fizikai megnyilvánulása a legkisebb érintésre is bekövetkező igen erős, kibírhatatlan fájdalom a nyakon, a fejen és a vállakon. A betegség kialakulásáért felelős gén a fajta 1/3 részében jelen van, az elváltozás az agy tomográfiás vizsgálatával jól látható. A beteg kutyákon némely esetben agyműtét segíthet.
Carol Fowler 4 éves kutyáját vesztette el a betegség miatt, és másik (más kennelből vásárolt) kutyája is hordozza a hibás gént. Tudomása van olyan kutyáról (Cavalier), akinek tomográfiai vizsgálata egyértelműen megmutatja - bár sokszoros kiállítási győztes -, hogy a betegség hordozója, s mégis 34 alom született már tőle!

Ő az, aki a tenyésztőkhöz, klubokhoz, a Kennel Clubhoz, állatvédő szervezetekhez és magához a kormányhoz fordulva változást kezdeményezett és elindította a figyelemfelkeltő kampányát. Azóta elérte, hogy szemléletével egyre többen azonosulnak, nagyon sok követője és támogatója van. Szakemberek segítségével megoldódni látszik az egészséges tenyésztési terv megvalósítása.

Más, nagyon népszerű fajták jellemző betegségei:
Labrador retriever: szembetegségek
Golden retriever: rák
Westie: allergia
Boxer: rák, epilepszia (20-szor gyakoribb, mint más fajtákban)
Rhodéziai ridgeback: a szőrcsík a hátán standard előírás, viszont bizonyított, hogy egy genetikai eredetű bőrbetegség kizárólag a csíkkal rendelkező kutyákban fordul elő. Ennek ellenére a csík nélküli, egyébként teljesen egészséges kölyköket a tenyésztők kiselejtezik, hiszen nem felelnek meg a standardnak (az összes született kölyök kb. 10%-a). "Egy szép kutya ridge nélkül nem ridgeback" mondja a tenyésztő, aki szerint genetikai hiba miatt születnek csík nélküli kölykök. Pekingi palotakutya: a 2003-as Crufts BIS győztesét, Danny-t még győzelme évében meg kellett műteni, mert extrém rövid orra miatt alig kapott levegőt. Danny-től 80 alom született!

Szakemberek, akik megszólaltak:
Dr. Clare Rushbridge neurológus állatorvos, Dr Simon Swift kardiológus, Dr Steve Jones genetikus professzor, University College, London, Mark Evans az RSPCA (Angol Királyi állatvédő Szervezet) vezetője, Dr. Graham Oliver ortopéd sebész, Dr James Serpell etológus professzor, Pennsylvania University

Valamennyien egyetértettek abban, hogy új irányt kell találni a tenyésztésnek, mert később már lehetetlen lesz bármit is tenni. Vissza kell szorítani a beltenyésztést, és a Svéd Kennel Klubhoz hasonlóan meg kell tiltani a szoros rokontenyésztést (anya-fia, apa-lánya és testvérpárosításokat), mert ha most nem teszünk, cselekszünk semmit, az a fajtáknak a végét is jelentheti.

A BBC filmjének valóban sikerült felborzolni a kedélyeket, és elérnie a kívánt hatást, hiszen megtekintése után Baráti Társaságunk percekig döbbenten és némán ült, mert "A Kutya" című folyóiratban 1969 szeptemberében "A tenyésztés módjai" címmel Bagyó Jánosné - ismert airedale terrier tenyésztő - tollából a következő sorok láttak napvilágot.

"....Egyesületünk tilalom alá veszi bizonyos rokontenyésztésből származó utódok törzskönyvezését. Nem törzskönyvezhető eszerint az olyan alom, melyben testvérek, valamint szülők kölykeikkel párosodtak. Erre a rendelkezésre szükség volt, mert a szukatulajdonosok egy része kényelemből, takarékosságból, vagy tévnézetek következtében ezt megtették. Főleg nem elsőrendű kutyáikkal, s minthogy az így párosított kutyák a szülők tulajdonságait hatványozva hozzák, romlott a kutyaállomány nívója."

"....A 'tenyésztő' elnevezés is tisztázandó. Nem mindenki tenyésztő, akinek szukája van, s azt befedezteti. Tenyésztő a sporttenyésztő, akinek célja van. Célnak nem nevezem, ha valaki anyagi célból pároztat. Az sem cél, hogy kölykeztesse valaki a kutyáját, mert ez a természet rendje, hát 'hadd legyen neki kicsije'. Ez mind csak kutyaszaporítás. A sporttenyésztő célja a fajta nemesítése, javítása."

Hogy hová és merre vezetett a beltenyésztés, a rokontenyésztés, az a film zárószavaként hangzik el: azonnali lépésekre van szükség, mert ha most nem teszünk, cselekszünk semmit, az a fajtáknak a végét is jelentheti.

A fajtatiszta kutyák célkeresztben BBC dokumentumfilm megtekinthető


2009. december 28.


Frissítettük az angol szetter hirdetési oldalunkat. Hirdetési oldalunk


2009. december 21.


Frissítettük a " Fogadj örökbe" oldalainkat.


2009. október 07.


Frissítettük az ír szetter hirdetési oldalunkat. Hirdetési oldalunk


2009. június 22.

INGYENES CLAD SZŰRÉSI LEHETŐSÉG ÍR SZETTEREK RÉSZÉRE!

"A CLAD vizsgálat belövésénél tartunk, tehát ez ingyenes, sőt hálásak vagyunk a mintákért. De fontos mindenkinek tudnia, hogy nem biztos, hogy 100%-ra összejön és határidőnk sincsen, viszont ha simán megy és megbízható, ingyen kapnak egy szakértői véleményt
az eredményről. Ha van olyan kutya amelyiken korábban elvégezték ezt a vizsgálatot,
az még jobb mert ellenőrizhetjük magunkat.

A beküldés nagyon egyszerű:
tiszta fültisztító pálcikával, a vattához nem hozzáérve, evés előtt a kutya pofájához belülről hozzányomva a tampont 3x, 4x erősen hozzányomva megforgatva megdörzsölni, mindkét végével meg kellene csinálni, hogy legyen tartalékunk. Utána száraz helyen megszárítani, mert ha nedves berohadhat, és a DNS eltűnik. (feltenni egy polc sarkára egy napra).
Aztán papírzsepibe belerakni (a hajtogatás közé csúsztatni), és bele egy borítékba.
Egy boríték egy minta és fontos a pontos azonosítás: tulajdonos neve, címe, e-mail címe
+ a kutya neve, törzskönyvi száma, apja neve, anyja neve ráírva a borítékra.
Ha szükséges ezt belerakni egy másik borítékba és postázni.

A vizsgálat szigorúan anonim, (azaz csak a tulajdonosnak küldünk e-mailben, vagy kérésre postán eredményt) kennelnév, tulajdonosnév nem kerül nyilvánosságra.
A cél, hogy felmérjük a hazai állomány CLAD terheltségét.
Köszönettel, Maróti
-Agóts Ákos"

AHOVÁ A MINTÁT KÜLDENI KELL (ha lehet jó volna a borítékra ráírni):
CLAD
CÍM:
Dr. Maróti-Agóts Ákos, SzIE-ÁOTK Állattenyésztési és Genetikai Osztály,
1078, BUDAPEST István u. 2.



2009. április 30.


II. BOXER MAJÁLIS
Május 10-én a tavalyi nagy sikerre való tekintettel második alkalommal
rendezik meg a Boxer Majálist.
A részletes program a www.noeallatotthon.hu címen olvasható.

Kedvezményes chipezés, gyerekprogramok, kutyabemutató,
előadás, tanácsadás, tombola.

I. NOÉ KUTYÁS TALÁLKOZÓ - nagy méret


2009. április 22.

TENYÉSZVIZSGA, FIELD TRIAL SÁREGRESEN
2009. ÁPRILIS 24-25.

A MEOE POINTER KLUB ISMÉT TENYÉSZVIZSGÁT TART, MELYRE MINDEN SZETTERES GAZDIT ÉS ÉRDEKLŐDŐT SZERETETTEL VÁRNAK!
Találkozó Cecén.

Információ: Gyárfás Marianne
Tel.: 06-30-418-4275 Email: saregresipoi@invitel.hu



2009. április 17.


I. NOÉ KUTYÁS TALÁLKOZÓ ÉS ÖRÖKBEFOGADÓ NAP LESZ
a Noé Állatotthon Alapítvány rendezésében.

Időpont: április 18. szombat 10-15 óráig
Helyszín: Budapest XVII, Csordakút u.
Információ: www.noeallatotthon.hu
Örökbefogadás, kedvezményes chipezés, gyerekprogramok, kutyabemutató,
előadás, tanácsadás, tombola.

I. NOÉ KUTYÁS TALÁLKOZÓ - nagy méret


2009. április 01.


Frissítettük az ír szetter és az egyéb hirdetési oldalainkat. Hirdetési oldalunk


2009. március 20.


Frissítettük az angol szetter hirdetési oldalunkat. Hirdetési oldalunk


2009. február 12.

Egy 3-4 év körüli szetter keverék lánynak keresünk befogaó gazdit.

TOVÁBBI RÉSZLETEK A "FOGADJ ÖRÖKBE" OLDALUNKON.



2009. február 12.


Ismét frissítettük a gordon szetter hirdetési oldalunkat. Hirdetési oldalunk


2009. február 07.


NEVEZÉSI FELHÍVÁS

Most kaptunk egy e-mailt Békéscsabáról. Megkértek minket, hogy tegyük fel az oldalunkra
a 2009. március 29-én megrendezésre kerülő Békéscsabai CAC kiállítás nevezési felhívását.
Örömmel teszünk eleget. Mindenkit szeretettel várnak!


MEOE Békéscscabai Szervezete

NEVEZÉSI LAP


2009. február 07.


Frissítettük a gordon szetter hirdetési oldalunkat is. Hirdetési oldalunk


2009. február 06.


Frissítettük az angol szetter hirdetési oldalunkat. Hirdetési oldalunk


2009. január 27.

Ismét frissítettük a linkek oldalunkat. Linkek

Vissza a Szetter-Világra Back to Home